sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Luonnetestiraportti

Eilen oli sit vihdoin se jännitysnäytelmä, emännän pään kannalta todellakin vihdoin. Olin oikeastaan ilmoittautumisesta asti spekuloinut ja pohtinut, mitenhän se nyt mahtaa mennä ja miten se mihinkin reagoi. Onneks ei enää tartte.

Aikataulu oli heti aamusta vähän myöhässä, ja ajattelin jo et mitähän Faro meinaa kun odotellaan ja odotellaan. Se kun ei ole hänen vahvimpia puoliaan. Ei se kuitenkaan tuntunut häiritsevän. Meidän testin aikana oli aika paljon yleisöä, ja aluksi Faro katteli sinne suuntaan, kun höpisin tuomarin kanssa. Heilutteli häntää ja odotti rauhassa, ei juuri piipannut. Kun tuomari kysyi koiran kutsumanimeä, artikuloin sen oikein selkeästi, jolloin Faro tuli samantien mun eteen istumaan ja tuijotti vaikka miten kauan :D Videolta näkyy, miten toinen vaan kattoo ja kattoo...Tuomari kommentoikin et "nimi tunnistettu" :P Faro käyttäytyi oikein tyypillisesti tuomarin tutustuessa siihen, eli kiehnäs kahdeksikkoa jalkoja vasten ja availi suutaan. Tuomari kommentoi Faron kuntoa "ootpas sä timmissä kunnossa" ja "eihän sussa oo yhtään pehmeetä" :) Tosin jäin sit miettimään, et tarkoittikohan se hyvää lihaskuntoa vai laihuutta :D Lisäksi kommentti tuli "älynystyrästä" korvien välissä...Todellinen älynystyrä :P

Faro leikki kepillä aika hyvin, mut heti kun tuomari irrotti kepistä, ei Faroakaan enää kiinnostanut. Haisteli vaan kepin. Oli aika massiivinen keppi, kevyempää olis voinu kantaakin suussa. Patukka ei kiinnostanut yhtä paljon. Kepillä saatiin kuitenkin ihan kunnon vetoa aikaiseksi, ja murisikin siinä välillä.

Kelkkaosiossa katteli ensin pitkään vaan tuomaria, joka veti narusta. Kelkka oli aika lähellä ennen kuin tajus, et täällähän tapahtuu jotain. Haukkui ja perääntyi sivulle ja taaksekin koko remmin pituudelta. Heti kun kelkka pysähtyi, kierteli vähän ja meni oma-aloitteisesti kattomaan sitä. Häntä heilui ja oli muutenkin tosi kiinnostunut kelkasta. Sit käytiin kävelemässä kelkan tulosuunnassa, siellä nosti jalkaansa ja käyttäytyi ihan normaalisti.

Tuomarin hyökätessä asuntovaunun takaa, Faro haukkui ensin pari kertaa sillai leppoisasti, sit pääsi vähän kovempaakin ääntä ja hyppi uhkaajaa kohti remmiä vasten. Ei se puremassa ollut, mutta aika komeasti nosti metelin. Kun tuomari viskas raippansa pois ja otti hupun päästä, Faro oli välittömästi häntä heiluen kiehnäämässä :) Todella nopeasti vaihtui fiilis, kuten pitääkin. Tämän jälkeen menin kauemmas ja kutsuin koiran luo, vähän empi perässä roikkuvaa remmiä mut tuli ilman ihmettelemistä kyllä.

Olikohan sit haalari ja tynnyri? Haalarin kohdalla Faro väisti tiukasti ja tömähti mun jalkoja päin :P Jotenkin väistöliike tuli musta aika myöhään, ihan kuin olis hetken ehtinyt miettiä et väistääkö vai ei. Kun ohitettiin uudelleen toi paikka, Faro kuulemma hiukan väisti just haalarin kohdalla. Siitä jatkettiin tynnyrille, joka vieri mun jalalle jotenkin ihmeen tavalla. Täytyy kattoa videosta. No, Faro hiukan haukkui mutta meni heti kattomaan tynnyriä. Häntä heilui ja suhtautui siihen ihan rennosti ja iloisesti.

Sit mentiin pimeään huoneeseen. Faro veti aika kovin mun perään, mut ei jääny piippaamaan. Tuli kuulemma määrätietoisesti ja suoraan mun luo, tosin ollessaan mun vieressä ei meinannut millään huomata :P Seisoskeli useamman sekunnin, kunnes hokas mut istumassa tuolilla ja riehaantui :) Lattialla oli esim. trukkilavoja, joiden päältä tuli ongelmitta. "Näiks kuin sujuvasti tuli tosta lavan yli?" kuulin tuomarin sanovan toiselle :P

Sit tuli etukäteen jännittävin osuus ainakin mulle, eli Faro jätettiin seinään kiinni ja mä menin kulman taakse. Toinen tuomari hyökkäs kohti. Ensin oli kuulemma katellut mun perään ja ekat haukutkin tuli enemmän siitä syystä. Sit oli alkanut haukkua hyökkääjällekin ihan kunnolla, mut kuten toisessakin puolustusjutussa, oli sit heti rauhoittunut ja tervehtinyt iloisesti. En ole vielä nähnyt tätä videolta, joten analysointi tapahtuu kuulopuheiden perusteella :P Kun menin takaisin Faron luo, oli ihan oma iloinen itsensä.

Sit vielä laukaukset. Polulla kun käveltiin, niin nosti taas jalkaa...Ekalle laukaukselle haukahti muutaman kerran pienellä viiveellä. Toistakin haukkui vähänn. Ammuttiin vielä kolmas kerta, jolloin oli hiljaa ja rauhassa. Tästä tuomarit sanoivat, että haukkuminen ei ollut kohdistettu laukauksille vaan oli sellaista "ilmoitushaukkua" mulle. Se ei ollut aggressiivinen eikä pelokas. Palautui hommasta samantien, eikä ollut mitenkään hämillään tai peloissaan. Siksi "tuomio" oli laukausvarma ääntelystä huolimatta. Vähän kyllä yllätyin, että haukkui, kun on kuitenkin kuullut laukauksia niin paljon lenkkimaastoissa ja muutenkin. Mut tietty tuolla oli jo aiemmin tapahtunut kaikenlaista hassua, et ehkä piti varmuuden vuoksi vähän ilmoittaa.

Sit tulokset:

Toimintakyky +2 hyvä
Terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljellejäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu +2 kohtuullinen
Hermorakenne +1 hieman rauhaton
Temperamentti +3 vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma

Loppupisteet +189

Oon kyllä tosi tyytyväinen, Faro oli kertakaikkiaan ihan oma itsensä koko ajan, eikä sille jäänyt mitään pelkotiloja. Ehti laskujeni mukaan nostaa jalkaa kolme kertaa testin aikana. Joka välissä oli tosi iloinen ja häntä heilui. Testin jälkeen vietiin kuvaajana ollut äippä kotiin, ja siellä käytiin nopeasti sisällä. Faro joi vettä ja rupes sen jälkeen leikkimään tennispallolla. Suoraan tuolta lähdettiin Sysmään kuuskymppisille, jossa Faro hääräsi 1,5-vuotiaan lapsosen kanssa koko illan. Ei mitään merkkejä aamuisesta "järkyttymisestä", mutta illalla kyllä maistui uni :)

Hiljaa mielessäni uumoilin tän suuntaista tulosta, mutta kun kokemusta testeistä ei ollut ja muutenkin se on koiralle niin spesiaali tilanne, niin silti jännitti kovin. Testitilanteessa en oikeastaan jännittänyt enää juurikaan, hyvä niin. Oli tosi hieno saada "ammattilaisilta" tukea sille, että Faro on tervepäinen koira niin kuin olen kuvitellut :) Pisteiden suhteen saatiin hyvät perustelut, ja tunnistan kyllä Faron tuomareiden kuvauksesta tosi hyvin. Jos joku vähän yllätti, niin laukauksille haukkuminen, muttei sekään suuresti. Hermorakenne oli kuulemma "tosi lähellä kakkosta", mutta kyllä mun mielestä ykkönen on oikea ratkaisu. Yleensä Faro kuitenkin vähän piippaa, ja agikentän laidalla ihan kunnollakin. Samoin kovuudesta oli kuulemma +3 (kohtuullisen kova) lähellä, mutta ilmeisesti haalarin hienoinen väistäminen ratkaisu homman hieman pehmeän eduksi. Uskoisin, että sekin on ihan oikea arvosana Farolle. Loppukommenttina oli myös, että kyllä se älynystyrä ihan paikallaan on :)

Videota testistä on luvassa, kunhan saan sen leikattua ja ladattua johonkin. Tosi hyvälaatuista kuvaa ja hyvin onnistunut video, josta kiitos äipälle :)

1 kommentti:

  1. Ihanasti kirjoitettu blogi!! Mulle tulee melkeen vieläkin itku, kun ajattelen sitä seinäänjättämistä...huh! Hienoa, että video on onnistunut, jännitti se(kin)niin kovin:)
    Videota odotellessa!

    VastaaPoista