Esittely

Olen vm. -85 perheenäiti ja koiraharrastaja Loimaan Alastarolta Varsinais-Suomesta. Koiralaumaan kuuluu tällä hetkellä kaksi sileäkarvaista collieta ja yksi beagle. Koirat ovat minulle paitsi perheenjäseniä ja liikuttajia, myös harrastuskavereita ja elämäntapa. On vaikea kuvitella elämää ilman koiraharrastusta. Kahden hyvin erilaisen rodun harrastaminen on mielestäni erittäin antoisaa ja avartaa kummasti maailmaa.

Olen kasvanut koiraharrastajaksi. Perheeni ensimmäinen koira oli beagle Pike-Ekin Manu, synt. 10.12.1986. Manu oli pentueensa jämäkappale, ruman värinenkin, ja isäni kertoman mukaan sen sai valita joko rekisteripapereilla tai ilman. Hinta oli 1000 markkaa, ja paperit otettiin. Manu saavutti ”rumuudestaan” huolimatta Suomen muotovalion arvon, ja koepuolellakin menestyi hyvin. Valitettavasti se jouduttiin lopettamaan jo hieman alle 8-vuotiaana sairastumisen vuoksi, ja käyttövalion arvo jäi yhtä ykköstä vaille. Erityisen mainitsemisen arvoinen beagle on Manun tytär Ruohosenmaan Mirka (synt. 18.7.1991) – ensimmäinen virallisesti omistamani koira. Maailman ahnein ja itsepäisin otus, mutta kaunis ja toimiva beagle.

Isän ja tyttären kamppailua sertinauhasta. Mirka, Manu ja minä arviolta 1992.
”Piikeleiden” kanssa tutustuin koiramaailmaan, rodunomaisen käytön ansiosta metsästyskoirapuolelta kiikaroiden. Metsästyskortin suoritin vuonna 2000, ja samoihin aikoihin pääsin metsästysseuraan. Olin kuitenkin jo lapsena kiinnostunut koirista ja koiraharrastuksista laajemminkin. Agilityäkin tuli kokeiltua jo 1998 vastaperustetun Agility-Team Turku ry:n alkeiskurssilla. Meillä syntyi neljä beaglepentuetta vuosina 1998-2003, joten tätäkin puolta koiraharrastuksesta tuli jo lapsuudenkodissa hieman nähtyä. Beagleja on ollut perheessä, isälläni, koko ajan ja olen ollut mukana myös sen rodun toiminnassa, vaikken olekaan omistanut omaa beaglea. Olen kokenut rodun niin omaksi, että talvella 2015-16 päätin käyttää hyödyksi jalostuslainan mahdollisuuden ja kasvatin ensimmäisen pentueeni - beagleja siis, emänä isän ja hänen kaverinsa yhteisomistusnarttu Harringan Regina. Syksyllä 2018 oli aika viimein kypsä omallekin beaglepennulle, ja Raiku tuli taloon pitkän odottelun jälkeen.

2007 tuli lopulta sen toisenrotuisen koiran aika. Halusin beaglea isomman, ”normaalirakenteisen”, lyhytkarvaisen, monipuolisen ja mahdollisimman terveen koiran. Nämä olivat perusteluna rotuvalinnalle. Hakusessa oli mieluiten soopeli narttu, mutta erinäisten vaiheiden jälkeen minulle tuli tricolour uros. :D Faron kanssa pääsin hyvään vauhtiin harrastamisessa. Agilityn ei pitänyt kuulua lajivalikoimaan lainkaan, mutta loppujen lopuksi siitä tuli ykköslajimme. En ole kuitenkaan halunnut keskittyä yhteen lajiin, vaan olen monipuolinen harrastaja ja todennäköisesti sellaisena tulen pysymäänkin. Kaikissa collieiden kanssa harrastamissani lajeissa, agilityssä, tokossa, rallytokossa ja pk-jäljessä on omat viehätyksensä. En ole kovin kunnianhimoinen harrastaja, joten valionarvoista ym. en ole edes osannut haaveilla. Viimeiset vuodet ovat olleet harrastusrintamalla collieiden kanssa hiljaisia. "Muu elämä" ja jonkinlainen tympääntyminenkin ovat olleet tämän taustalla. Pientä uutta innostusta on havaittavissa, mutta pääasiassa on kiinnostus ollut metsästyksessä ja metsästyskoiran kanssa harrastamisessa.

Olen aina ollut kiinnostunut jalostus- ja kasvatusasioista, mutta en ollut haaveillut omasta kasvatuksesta. Urosteni aikana ehdin tutustua rotuun ja perehtyä jalostusasioihin, muodostaa omia näkemyksiä ja mieltymyksiä, hankkia kokemusta. Lopulta oli myönnettävä itselleen, että omakin kasvatustyö kiinnostaisi ja seuraava koira tulisi olemaan narttu. Nyt maailmalla on neljä kasvattamaani pentuetta, ja toivottavasti jatkoakin suodaan. En usko kuitenkaan olevani koskaan erityisen tuottelias kasvattaja, sellaiseksi olen liian mukavuudenhaluinen... Kummassakin rodussa pidän tärkeänä hyvää perusterveyttä, rotumääritelmän kunnioittamista ja geneettistä vaihtelua. En halua nimetä mitään yksittäisiä kriteereitä jalostusvalinnoilleni, koska sellaisia ei itsestäänselvyyksien (esim. selvästi periytyvät vakavat sairaudet) lisäksi ole. Jokainen valinta on omanlaisensa ja eri asiat vaikuttavat niiden syntyyn."Koiramainen CV:ni":

  • AJOK/BEAJ-palkintotuomari 2008
  • Kasvattajan peruskurssi 2014
  • Kennelnimi 2015
  • Koirakerho Rähmä-Käpälät ry, hallituksen jäsen 2011-15, puheenjohtaja 2012-15
    • agility- ja tokokoulutusta 2011-16
  • Varsinais-Suomen Beagle ry, hallituksessa 2008-
    • näyttelyvastaava (tämän tiimoilta Top Dog Show allianssi ry:n sihteeri 2019-, mukana lukuisissa näyttelytoimikunnissa vuosien varrella)
  • Suomen Beaglejärjestö ry, johtokunnan jäsen 2022-, sihteeri 2023-

Jäsenenä seuraavissa yhdistyksissä:
Suomen Kennelliitto
Suomen Collieyhdistys
Suomen Beaglejärjestö
Varsinais-Suomen Beagle
Alastaron metsästysseura
Metsästysyhdistys Nalli
Loimaan seudun kennelkerho